Fotovoltaikus erőmű létesítése Felsőzsolcán

 

 

A projekt címe:   Fotovoltaikus erőmű létesítése Felsőzsolcán

Kedvezményezett neve:   MVM Hungarowind Kft.

Projekt azonosító száma:   KEHOP-5.1.1-17-2017-00002

A szerződött támogatás összege:   3 144 432 206  Ft

Támogatás mértéke:  37,525%

 A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2018.08.31.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt egy helyszínen valósul meg, a fotovoltaikus erőmű tervezett telepítési helye Felsőzsolca északkeleti részén, Onga község határa mellett helyezkedik el. A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat az MVM Hungarowind Kft. bérbe veszi az ingatlantulajdonosoktól. A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárul. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 74 695,51 GJ/év, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése átlagosan 20 242,48 tCO2/év lesz. A villamosenergia-termelő rendszer beépített kapacitása 19,9584 MWp, névleges teljesítőképessége 16,632 MW.

 

Megkezdődött Magyarország egyik legnagyobb naperőművének építése Felsőzsolcán 

Felsőzsolca, 2018. február 28.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. beruházásában az ország egyik legnagyobb naperőműve épül meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00002 számú projektje keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését. A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár a február 28-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

„Az MVM Csoport egyértelműen piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén, az MVM Csoport hamarosan összességében több mint 150 MW megújuló kapacitással fog rendelkezni” – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőműve 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A felsőzsolcai beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,144 milliárd) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.

A naperőművek üzemeltetése nagyrészt távfelügyelettel megoldható, ám a beruházás megvalósítása során jelentős számú munkahelyet teremt. „A Felsőzsolcán megvalósuló naperőmű a térség számára gazdaságélénkítő hatással bír, valamint munkaerő megtartásában is fontos szerepet tölt be” – hangsúlyozta Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán.

A naperőműveknek helyet biztosító, önkormányzati tulajdonú területek bérbeadásával a helyi közösség hosszú távú, folyamatos és biztos bevételhez jut, továbbá a beruházó helyi iparűzési adót is fizet. Mindemellett a naperőmű létesítése és üzemeltetése segíti a helyi közösség környezettudatos gondolkodását – jegyezte meg Dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere.