MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Cím: 7031 Paks, Pf. 71
Telefon: (06-75) 505-000
Fax: (06-1) 355-1332
Internet: atomeromu.hu

A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-ipar legnagyobb termelőegysége, hazánk egyetlen atomerőműve, egymaga gondoskodik az ország villamosenergia-termelésének feléről. Mindemellett üzemeltetése biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő. Ezért is fontos, hogy az üzemidő-hosszabbítási programnak köszönhetően még további húsz évig gondoskodhasson az ellátásbiztonságról.

A Paksi Atomerőmű létesítése volt a XX. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. Az atomerőmű névleges teljesítménye a teljesítménynövelő programnak köszönhetően ma már 2000 MW (megawatt). Ezzel a magyarországi villamosenergia-termelésben meghatározó szerepet tölt be. Az atomerőmű az egyéb villamos erőművekkel összehasonlítva a legkevésbé környezetszennyező, nem bocsát ki szén-dioxidot, ezzel évente 2 millió ember oxigénszükségletét takarítja meg, amely megegyezik a magyar erdők évi oxigéntermelésével. Így a Paksi Atomerőmű az ország számára mind energetikai, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból nélkülözhetetlen.

Az atomenergia főbb jellemzői közé tartozik a megfizethető, tiszta, biztonságos módon történő villamosenergia-előállítás. Megfizethető, hiszen az ország leggazdaságosabban termelő erőműve, tiszta, mert tevékenysége nem jár szén-dioxid kibocsátással, és más melléktermékével sem szennyezi a környezetet, a kiégett fűtőelemek és egyéb radioaktív hulladékok tárolása pedig megoldott, valamint biztonságos, mert rendszeres felülvizsgálatokkal és folyamatos fejlesztésekkel növelik megbízhatóságát és ellenálló képességét. Az atomerőmű az ellátásbiztonság meghatározó eleme: az atomerőműben két évre elegendő nukleáris üzemanyagkészlet van, tehát az ország villamosenergia termelésének fele két évre előre biztosított.

Az üzemidő-hosszabbítási program eredményeképpen az atomerőmű blokkjai  2032-2037-ig termelhetnek villamos energiát.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. térségének legnagyobb foglalkoztatója. Több mint kétezerötszáz munkavállalójának és a társaság beszállítóinak figyelembe vételével, azok családtagjaival együttesen, tízezres nagyságrendű azon emberek száma, akiknek hosszú távú, kiszámítható megélhetést biztosít a létesítmény működése. Az atomerőmű amellett, hogy már három évtizede meghatározó szereplője a régió gazdasági életének, annak társadalmi életében is jelen van. Az oktatás, egészségügy, sport és kultúra mind olyan területek, ahol nélkülözhetetlen támogató partnerként tekintenek az erőműre.

Tovább az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapjára: http://atomeromu.hu