Fotovoltaikus erőmű létesítése Felsőzsolcán – lezárult

 

 

A projekt címe:   Fotovoltaikus erőmű létesítése Felsőzsolcán

Kedvezményezett neve:   MVM Zöld Generáció Kft.

Projekt azonosító száma:   KEHOP-5.1.1-17-2017-00002

A szerződött támogatás összege:   3 143 395 450  Ft

 A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2018.11.30.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt egy helyszínen valósul meg, a fotovoltaikus erőmű tervezett telepítési helye Felsőzsolca északkeleti részén, Onga község határa mellett helyezkedik el. A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat az MVM Hungarowind Kft. bérbe veszi az ingatlantulajdonosoktól. A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárul. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 74 695,51 GJ/év, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése átlagosan 20 242,48 tCO2/év lesz. A villamosenergia-termelő rendszer beépített kapacitása 19,9584 MWp, névleges teljesítőképessége 16,632 MW.

Magyarország legnagyobb naperőművét adta át az MVM Csoport

 

 

Magyarország legnagyobb kapacitású naperőművét adta át az MVM Csoport Felsőzsolcán. A közel kilencmilliárd forint beruházással megépült, tisztán megújuló energiát hasznosító létesítmény beépített kapacitása 20 megawatt (MW). A felsőzsolcai naperőmű elsőként kezdte meg a villamosenergia-termelést az MVM Csoport fejlesztésében országosan épülő 110 napelemes egység közül.

Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Csoport 2018-2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű ilyen egységeként kezdte meg a villamosenergia-termelést. A beruházás az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg az Európai Unió (EU) Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának (KEHOP-5.1.1-17-2017-00002) keretén belül. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

 

 

Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 MW beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra (GWh) villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

„A megújuló alapú energiatermelés fejlesztése nagyban hozzájárul az energiaellátás biztonságához Magyarországon, de segítségével a hazai energiatermelés egyik alapvető célja is teljesülhet, hogy megfeleljünk az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi és klímapolitikai célkitűzéseknek. Az országosan épülő fotovoltaikus erőművek teljes mértékben illeszkednek a klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljainkhoz” – mondta Dr. Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.

„A magyarországi energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a dekarbonizált gazdaság megteremtését, az ellátásbiztonság és a versenyképesség erősítését. Ennek része a villamosenergia-szektor zöldítése, a helyi energiatermelés terjedése, a digitális megoldások tömeges bevezetésének lehetősége” – tette hozzá Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár.

 

 

„Az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalattá válik hazánkban. A program elsőként megvalósuló projektje a legmodernebb technológiákat felvonultató felsőzsolcai naperőmű, amely egyben az ország legnagyobb teljesítményű napelemes erőműve. Az engedélyező hatóságok, az önkormányzat és az MVM példa értékű együttműködésének eredményeként az erőmű rendkívül rövid idő alatt építési engedélyt kapott, és az időnként extrém időjárási feltételek mellett is határidőre és költségkereten belül megvalósult” – mondta Dr. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Az MVM Csoport országosan megvalósuló, hét önálló projektjében felépülő 110 naperőmű összkapacitása meghaladja a 100 MW beépített teljesítményt. Ezen naperőművek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni. A naperőművek létesítése és üzemeltetése edukációs célokat is szolgál, mivel segítik a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának előmozdítását.

Megkezdődött Magyarország egyik legnagyobb naperőművének építése Felsőzsolcán 

Felsőzsolca, 2018. február 28.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. beruházásában az ország egyik legnagyobb naperőműve épül meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00002 számú projektje keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését. A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár a február 28-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

„Az MVM Csoport egyértelműen piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén, az MVM Csoport hamarosan összességében több mint 150 MW megújuló kapacitással fog rendelkezni” – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőműve 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A felsőzsolcai beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,144 milliárd) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.

A naperőművek üzemeltetése nagyrészt távfelügyelettel megoldható, ám a beruházás megvalósítása során jelentős számú munkahelyet teremt. „A Felsőzsolcán megvalósuló naperőmű a térség számára gazdaságélénkítő hatással bír, valamint munkaerő megtartásában is fontos szerepet tölt be” – hangsúlyozta Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán.

A naperőműveknek helyet biztosító, önkormányzati tulajdonú területek bérbeadásával a helyi közösség hosszú távú, folyamatos és biztos bevételhez jut, továbbá a beruházó helyi iparűzési adót is fizet. Mindemellett a naperőmű létesítése és üzemeltetése segíti a helyi közösség környezettudatos gondolkodását – jegyezte meg Dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere.