Naperőmű létesítése Pakson – lezárult

 

A projekt címe: 4 MW teljesítményt meghaladó fotovoltaikus beruházás

Kedvezményezett neve: MVM Zöld Generáció Kft.                          

Projekt azonosító száma: KEHOP-5.1.1-17-2017-00001

A szerződött támogatás összege: 3 255 531 472 Ft        

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.03.27.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt egy helyszínen valósul meg, a fotovoltaikus erőmű tervezett telepítési területe Paks város délnyugati részében, Csámpa városrésztől északra helyezkedik el. A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat az MVM Hungarowind Kft. bérbe veszi az ingatlantulajdonosoktól. A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárul. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 79 970,45 GJ/év, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése átlagosan 21 671,99 tCO2/év lesz. A villamosenergia-termelő rendszer beépített kapacitása 20,6496 MWp, névleges teljesítőképessége 17,208 MW.

Az ország legnagyobb naperőművét építette meg Pakson az MVM

Átadták az MVM Csoport paksi naperőművét, az ország jelenleg működő legnagyobb fotovoltaikus létesítményét. A Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre épült napelemes erőmű 51 hektáros területen fekszik és több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját az MVM Csoport. Az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00001 számú projektje keretében közel 9 milliárd forintból épült meg a paksi, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű, amely a legnagyobb, jelenleg működő ilyen egység Magyarországon. A fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta a holding megújuló energia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. (korábbi nevén MVM Hungarowind Kft.).

A szintén az MVM Csoport megújulóenergia-portfolióját erősítő felsőzsolcai, 20 megawattos naperőműnél is nagyobb beépített kapacitású paksi létesítmény (20,6 megawatt) átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be.

 

„Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül is a napenergia magyarországi központja” – mondta Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. „A jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetika áll, ezzel összhangban a mostani beruházás is rámutat arra, hogy a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait” – tette hozzá.

„Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából” – hangsúlyozta Dr. Benkő Tamás János, jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár az átadó ünnepségen.

„Az MVM Csoport célja, hogy Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalata legyen. Társaságcsoportunk a folyamatosan bővülő megújuló energiatermeléssel, illetve a Paksi Atomerőmű karbonsemleges villamosenergia-termelésével jelentősen hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához, az európai uniós és egyéb nemzetközi éghajlatvédelmi, klímapolitikai célkitűzések teljesüléséhez” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A paksi naperőmű működésének köszönhetően évi 22 ezer, míg az országosan, az MVM fejlesztésében épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag kibocsátása nélkül termelnek villamos energiát, nagymértékben hozzájárulva a környezetterhelés csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.

 

Megkezdődött a paksi napelemes erőmű építése

Paks, 2018. március 29.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. beruházásában megkezdődött az ország egyik legnagyobb naperőművének építése Pakson, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00001 számú projektje keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 őszén kezdheti meg üzemszerű működését. A paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

„Az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb mértékben növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Az épülő 110 naperőmű nagyságrendileg egy Székesfehérvár méretű város éves villamosenergia-szükségletét képes majd fedezni. Pakson Magyarország legnagyobb napelemes erőművét építjük, a 20 MW-os napelemes kapacitással tovább fejlesztjük Pakson a villamosenergia-termelést. Ezzel a város még inkább a fenntartható energiatermelés központjává válik” – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója a március 29-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

„A paksi napelemes erőművel tovább fejlődik a magyar kormány által 2011-ben elfogadott Energiastratégia harmadik pillére, a megújuló energiatermelés. Az atomerőmű és a napelemes erőmű kiegészítik egymást, ezzel tovább erősödik hazánk ellátásbiztonsága” – emelte ki Süli János miniszter, Paks korábbi polgármestere.

„Paks nyitott a változásokra, a folyamatos megújulásra. A város elkötelezett a környezetbarát megoldások iránt, például tervben van az elektromos buszok bevezetése a közösségi közlekedésben. A jelenlegi és az épülő atomerőművi blokkok, illetve a most létesülő paksi napelemes erőmű mind hozzájárul a hatékony villamosenergia-termeléshez” – jegyezte meg Szabó Péter Paks polgármestere.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőműve 76 500 darab polikristályos napelemtáblájával, egyedülálló 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,255 milliárd) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.