Naperőmű létesítése Pécs-Tüskésréten

 

 

 

 

 

 

Naperőmű létesítése Pécs-Tüskésréten

A projekt neve: Napelemes rendszer fejlesztése költségvetési és állami szervek villamos-energia költségének csökkentése érdekében

A projekt azonosító száma: KEOP-4.11.0/15-2015-0001; ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap)

Az erőmű kivitelezésének határideje: 2016. február 18.

Támogatás összege: 4 194 553 380 Ft

Nettó összköltség: 4 897 774 000 Ft

Saját forrás: 703 220 620 Ft

A telepítési helyszín: Pécsi Erőmű egykori zagytere Pécs II. kerület, belterület 23430 hrsz. és Pécs I. kerület, belterület 41196 hrsz.

 

Fotovoltaikus erőmű európai uniós és állami támogatásból

Elkészült Pécsen az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve. A 10 MW kapacitású létesítmény célja, hogy növelje a megújuló források arányát a hazai energiafelhasználásban. A beruházás több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg. A pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Sikeres próbaüzem után megtörtént az MVM Hungarowind Kft. által létesített napelemes erőmű műszaki átadása. A költségvetési és állami szervek villamos energia költségeinek csökkentése érdekében elkészült naperőmű beépített 10 MW-os kapacitásával az egyik legnagyobb ilyen létesítmény az országban. Az erőmű várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.

A beruházás célja, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke, egyben tovább mérséklődjön a kibocsátott károsanyag mennyisége. Az erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. (Ennyi károsanyag szabadulna fel, ha fosszilis erőművekben állítanánk elő az új pécsi létesítmény által megtermelt villamos energiát.) A fotovoltaikus erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 4 194 533 380 forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 220 620 forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

A fotovoltaikus erőmű a  Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, ezzel a több mint 10 hektáros terület a lehető legkörnyezettudatosabb módon hasznosult. Az erőmű nagyságát és a kivitelezés komplexitását jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelempanelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

A fotovoltaikus erőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett. A létesítmény különlegessége, hogy a 10 MW beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 MW-s modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni.

A naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott MVM OVIT Zrt. – AsiaNet Hungary Kft. konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.