Szélerőművek

Az MVM Csoport a fenntartható fejlődés és a környezet tudatosság bizonyságaként a középtávú stratégiájában kiemelt célként rögzítette a nemzeti energetikai társaságcsoport részvételét a megújuló energiaforrások hazai hasznosításában. Ezen elvek alapján a társaságcsoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. tulajdonában 8 db, összesen 23 MW beépített kapacitású szélturbina üzemel, Győr- Moson-Sopron megyében, Sopronkövesd és Nagylózs határában.

Az MVM Hungarowind Kft. szélparkját a piacvezető, dán VESTAS vállalat 7 db 3MW-os, és 1 db 2MW-os V90 típusú turbinái alkotják, összesen 23MW beépített teljesítménnyel. A tornyok magassága 105 méter, egy komplett szélturbina súlya eléri 385 tonnát. A lapátok anyaga üveg- ill. szénszál erősítésű epoxid, súlyuk egyenként meghaladja a 6,5 tonnát, hosszuk pedig a 44 métert, így a rotor átmérője – a középső főtengely 2 méteres átmérőjével együtt – eléri a 90 métert! A torony tetején, az ún. gondolában található a 260 bar nyomású, hidraulikus működtetésű komplett gondola-forgató és lapátszög-állító mechanizmus, továbbá a két bolygó- és egy spirális fokozatot magába foglaló, 1:104 áttételt megvalósító hajtóműegység, illetve a generátor. A tornyokat 20kV-os földalatti kábel köti össze két körben, amely egy, külön a parkhoz épített alállomásban csatlakozik a 120kVos fővezetékhez. A széliránytól függően az egész gondola képes elfordulni a torony tengelye körül a legkedvezőbb szélirányba (hidraulikus mozgatás). A lapátokat aerodinamikai, illetve mechanikai elven működő fékrendszer fékezi. A szél irányának és sebességének mérését egy akusztikus rezonancia elven működő nagy pontosságú szélmérő biztosítja. A megtermelt villamos energia mennyisége a szélviszonyok függvénye; az erőmű kb. 14 – 90 km/h szélsebesség tartományban képes villamos energia termelésre.

Az üzemeltetés állandó helyszíni személyzetet nem igényel, távszabályzási, -irányítási és online monitoring rendszerrel rendelkezik a szélpark. Ennek segítségével a park összes fontos paramétere biztonsággal figyelemmel követhető, dokumentálható.