ENEXIO Hungary Zrt.

Székhely: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20/B

Levélcím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20/B

Telefon: (06 1) 225-6100

Fax: (06 1 ) 225-6193

E-mail: hungary@enexio.com

Üdvözlet az ENEXIO Hungary-től!

Az ENEXIO Hungary az erőművi száraz hűtés egyik globális vezetője, saját gyártással és kutatás-fejlesztéssel. Hűtési megoldásainkkal évtizedek óta járulunk hozzá az energiapiac környezetbarát és víz takarékos fejlődéséhez.

A budapesti székhelyű ENEXIO Hungary Zrt. az ország egyik meghatározó energetikai vállalata fél évszázadot meghaladó hazai és nemzetközi mérnök-fővállalkozói tapasztalattal. Tevékenységeink központjában az energia hatékony felhasználása és környezetbarát technológiák állnak. A vállalat a referenciái között tudhat több mint 500 megvalósított projektet a világ különböző pontján. A legértékesebb aktív piacaink: Oroszország, Törökország, Közel Kelet, Balkán, Kína, valamint Kelet- és Közép-Európa.

A céget 1948-ban alapították, többször volt külföldi tulajdonban, majd 2020 decemberében magyar állami kézbe került és az MVM csoport tagjává vált. A külföldi tulajdonosoknak és a külföldi megrendeléseknek köszönhetően az ENEXIO Hungary szerteágazó nemzetközi tapasztalatra és szakmai kapcsolatokra tett szert.

ENEXIO Hungary profilja:

Erőművi száraz, nedves hűtőrendszerek és hamukezelő rendszerek tervezése, gyártása és a projektek megvalósítása.

Az ENEXIO Hungary alkotta meg a világszerte ismert víztakarékos Heller-Forgó-féle indirekt száraz hűtőrendszert (Heller System®), ami lehetővé teszi erőművek hűtését olyan helyeken is, ahol víz nem áll rendelkezésre. Az ENEXIO Hungary számos Heller-torony referenciával rendelkezik világszerte, kiemelten megemlítve Törökországot, Kínát, Szíriát, Iránt és Oroszországot.

Az ENEXIO Hungary ezen kívül létesít nedves hűtőrendszereket is, gyárt erőművi segédhűtőket, valamint hűtőket az olaj-és gázipar számára.

Mindemelett az ENEXIO Hungary a megalkotója és fejlesztője a CIRCUMIX© rendszernek, amely az erőművi hamu környezetbarát kezelését és elhelyezését teszi lehetővé.

2021-ben úgy döntöttünk, hogy belépünk az informatikai adatközpontok piacára, és világszínvonalú hűtőrendszereinket ezen az új izgalmas piacon is kínáljuk.

Az ENEXIO Hungary-nek 2005 óta leányvállalata működik Pekingben és hőcserélőgyára a kínai Wuqing-ban.

Történet:

 • 1948 – az Energia Gazdálkodási Intézet (EGI) megalapítása az energetikai infrastruktúra háború utáni újjáépítésére
 • 1954 – A Budapesti Műszaki Egyetem két Professzora (Dr. Heller László és Dr. Forgó László) kifejlesztenek egy erőművi száraz hűtőrendszert Heller System®, melynek nagy előnye hogy egyáltalán nem fogyaszt vizet szemben a korábbi vízigényes megoldásokkal.
 • 1989 – megindult egy hamukezelő megoldás fejlesztése szén tüzelésű erőművek számára. A Circumix® néven szabadalmaztatott megoldás a keletkező hamu környezetkímélő lerakását teszi lehetővé.
 • 1990es évek – az EGI a magyar energiapiac meghatározó energetikai tervező, gyártó és kivitelező társasága lett, komoly exportpiacokkal (1300 alkalmazott)
 • 1992 – a privatizáció során a Német GEA cégcsoport vásárolta meg az EGI-t és integrálta erőművi üzletágába
 • 2003 – Pekingben leányvállalatot és Wuquingban (Pekingtől 80 km) hőcserélőgyárat alapított a GEA EGI. (Mindkét társaság 100%-ban a magyar vállalat tulajdona) ENEXIO Cooling Syst. (Beijing) Co. Ltd & ENEXIO Cooling Systems (China) Co. Ltd
 • 2014 – a GEA eladta a Heat Exchanger üzletágat egy német pénzügyi befektetőnek Triton Partners, aki új néven ENEXIO (enexio.com)ként folytatta a működését ezzel az EGI is ENEXIO Hungary Zrt. néven működött tovább
 • 2016 – az ENEXIO Hungary bezárta és felszámolta a hőcserélőgyárát Jászberényben és a teljes gyártást Kínába telepítette.
 • 2019 – a Triton megkezdte az ENEXIO Dry Cooling üzletág benne az ENEXIO Hungary Zrt. értékesítését
 • 2020 – az ENEXIO Hungary Zrt-t és annak két kínai leányvállalatát megvásárolta a Magyar Energetika Zrt. mvm.hu
 • 2021 április – az ENEXIO Hungary Zrt. MVM EGI-ként folytatja működését.

A vállalatot a folyamatos gyártmány-, technológia és rendszerfejlesztés, a mérnöki szaktudás és a professzionális szerződés-végrehajtás tartja a világ indirekt száraz hűtőrendszerek szállítóinak élén. Ahol erőműveket terveznek, építenek vagy üzemeltetnek, partnerként számíthatnak az ENEXIO Hungary-re. Biztonságos és zökkenőmentes működéssel segítjük hűtőrendszerének beilleszkedését a környezetbe, és 60-100% -kal csökkentjük hűtőrendszerének vízfogyasztását.

Örömünkre szolgál támogatást nyújtani az Ön alkalmazásának leginkább megfelelő hűtőrendszer kialakításában. Forduljon hozzánk bizalommal.