Az InnoEnergy magyarországi stratégiai partnere lett az MVM


2018. november 29-én partnerségi szerződést kötött egymással az InnoEnergy, Európa vezető fenntartható energiagazdálkodást képviselő befektető szervezete és az MVM Csoport, Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja. A két cég együttműködésének fókuszában a villamos energetikát érintő fejlesztések támogatása áll. Céljuk, hogy együtt olyan hazai, illetve régiós startupokat, kezdő vállalkozásokat karoljanak fel, amelyek piacképes energetikai innovációik révén a tiszta- és megújuló energiák felhasználásának hatékonyságát növelik, és sok ember számára teszik elérhetővé ezeket az energiaforrásokat az előállítási/szállítási költségek csökkentése, valamint a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása mellett.

A megállapodás értelmében az MVM Csoport aktívan bekapcsolódik az InnoEnergy magyarországi központja által kiemelten kezelt programokba az oktatás, a projektmenedzsment és üzletfejlesztés terén, valamint részt vesz az InnoEnergy partnereként a legfontosabb hazai iparági eseményeken, illetve a fejlesztőkkel való együttműködések megvalósításában.

„Az általunk felkarolt startupok, vállalkozások hatalmas lehetőséghez juthatnak azáltal, hogy közvetlen kapcsolatot építhetnek ki az egyik legjelentősebb régiós villamos energetikai nagyvállalattal. Az MVM pedig új, kedvező befektetési lehetőségeket ismerhet meg a tiszta energia előállításával, hasznosításával foglalkozó innovatív vállalkozások tevékenységein keresztül, aminek köszönhetően tovább erősíthetik a pozícióikat az energiaszektoron belül Magyarországon, illetve a kelet-európai régióban” – hangsúlyozta Jakub Miler, az InnoEnergy CE ügyvezető igazgatója.

Az MVM szintén a közös sikerek elérésében látja a most megkötött partnerség legfőbb erősségét.

„Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy szélesítsük a szolgáltatási portfoliónkat, új üzleti lehetőségeket kutassunk fel és partnerségi együttműködések révén erős kapcsolatokat építsünk ki a feltörekvő innovatív közép-és kelet európai startupokkal. Hiszünk abban, hogy az InnoEnergy-vel a közös munka révén aktívan bekapcsolódhatunk a jövő energiaiparának formálásába, illetve hozzájárulhatunk a fenntartható európai energetikai ökoszisztéma megteremtéséhez” – emelte ki Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója.

„Az InnoEnergy és az MVM kapcsolata nem egészen újkeletű. Már 2017-ben, a szinergiákat keresve megnyitottuk egymás üzletfejlesztési programjainkat a másik fél által segített innovatív vállalkozások számára: az MVM Zrt. és a Smart Future Lab Zrt. Edison Programja és az InnoEnergy PRIMER programja Magyarországon összehangolt tematikával került végrehajtásra. A mostani megállapodással az együttműködés a technológia, üzlet és oktatás terén is kiszélesedik” – nyilatkozta Dervalics Ákos az InnoEnergy hazai képviseletének vezetője.

Az InnoEnergy-ről

Az InnoEnergy Európa fenntartható energiára szakosodott innovációs motorja. A fejlesztési ciklus minden pontján segítjük és anyagilag is támogatjuk az innovációt, a tanteremtől kezdve a végfelhasználókig. Partnerhálózatunk segítségével kapcsolatokat építünk Európa-szerte, összehozva a feltalálókat az iparág képviselőivel, a frissen végzett diplomásokat a munkaadókkal, a kutatókkal, a vállalkozókkal, a vállalatokkal és végül a piac képviselőivel.

Az innovációs mix három alapvető területén dolgozunk:
• Oktatás: segítünk az olyan tájékozott és ambiciózus munkaerő kinevelésében, amely egyformán tisztában van a fenntarthatósági követelményekkel és az ipar szükségleteivel.
• Innovációs projektek: összehozzuk az ötleteket, a feltalálókat és az iparági képviselőket azért, hogy olyan kereskedelmi szempontból vonzó technológiák szülessenek meg, amelyek a felhasználók számára valós eredményeket kínálnak.
• Üzletfejlesztési szolgáltatások: támogatjuk azokat a vállalkozókat és startup cégeket, amelyek innovatív termékeikkel Európa energetikai ökoszisztémáját gazdagítják.

A három terület együttes kezelése maximalizálja az egyes területek hatását és gyorsítja a piacra kész megoldások kialakulását, miközben egy olyan termékeny közeget teremt, ahol munkánk innovatív eredményei értékesíthetők.

Az InnoEnergy-t 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatása alatt áll.

Az MVM Csoportról

Az MVM Csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja, működése lefedi a teljes hazai energiarendszert. A társaságcsoport több mint 12 ezer főt foglalkoztat és több mint 15 országban van jelen.
Az MVM Csoport szakmai felkészültségével nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához, garanciát jelent a mindennapok működéséhez. A társaságcsoport fő feladata, hogy olcsón és megbízhatóan biztosítson energiát a magyar lakosság és vállalkozások számára.
Az MVM Zrt. 2016-ban alapította inkubátor cégét. A Smart Future Lab Zrt. feladata, hogy felkutassa a megvalósításra váró ötleteket, mentorálja a startup cégeket, illetve piacra is segíti őket.
Az MVM Zrt. 2016-ban elindította az MVM Edison programot, amely keretében idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre az MVM Edison startup verseny.