Az MVM 100 millió eurós NBB hitelkerettel fejleszti az energetikai infrastruktúrát


Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. aláírta a Nemzetközi Beruházási Bankkal (NBB) a bank közelmúltbeli legnagyobb hitelkeretszerződését.

Az ügylet feltételei szerint az NBB 15 éves futamidővel 100 millió euro értékű hitelt nyújt forintban. A befektetés célja a magyar energiaellátási hálózat és energetikai infrastruktúra nagyszabású korszerűsítésének és további fejlesztésének támogatása. Ez magában foglalja az MVM-hez tartozó földgázelosztó rendszer 29158 kilométer hosszú vezetékből álló hálózatának megújítását, illetve a szolgáltatás minőségének javítását, valamint az okos fogyasztásmérők telepítéséhez, a mérésiadat-kezelő rendszerek bevezetéséhez és az okos város (smart city) projektek megvalósításához is rendelkezésre áll a hitelkeret.

„A megállapodás révén egy újabb nemzetközi banki partnerrel sikerült hosszútávú, versenyképes finanszírozási megállapodást kötnünk. Örülünk annak, hogy az NBB – megismerve stabil üzleti hátterünket és ambiciózus stratégiánkat – a jelenlegi, kihívásokat rejtő gazdasági környezetben is bizalmat szavazott az MVM Csoportnak, és támogatja stratégiai célkitűzéseink elérését.” – mondta Sum János, az MVM Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese.

„A magyar energetikai szektor fejlesztése és meghatározó közművállalatának támogatása teljes mértékben megfelel nemcsak a jelenlegi, 2018-2022-es stratégiánk alapelveinek, hanem a Magyarországra vonatkozó országstratégiának is. Az a tény, hogy az MVM Csoport 5 NBB részvényes energiapiacán végzi tevékenységét, fontos hosszú távú integrációs hatást kölcsönöz ennek a tranzakciónak, ami az NBB befektetési politikájának egyik prioritása” – emelte ki Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának hitelezésért és befektetésért felelős alelnöke.