Huszonnégy naperőművet épített az MVM a Dél-Dunántúlon


Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén huszonnégy napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A Társaság a beruházás megvalósításához 35%-os mértékű, 2,4 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját az MVM Csoport. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 24 darab, 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épített az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.2-17-2017-00005 számú projektje keretében. A fejlesztések az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén a következő településeken valósultak meg: Barcs, Beremend, Bonyhád, Cece, Iregszemcse, Kemse, Komló, Lengyeltóti, Paks, Pécs, Sárbogárd, Somogytúr, Tamási és Zalaapáti.

A naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik, valamint hozzájárul a KEOP-ban megfogalmazott célok teljesüléséhez – mint a villamosenergia-termelésben a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

„Az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 55 633,39 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 15 076,65 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 14,2 MWp, névleges teljesítőképessége 12 MW” – hangsúlyozta Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője.

Az MVM Csoport országosan megépült 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 GWh áramot termelnek, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.