Az MVM az E.ON Hungária érdekeltségeivel tervezi növelni portfólióját


Jelentős tranzakciókkal tervezi növelni portfólióját az MVM Csoport. Átfogó megállapodást írt alá 2019. október 3-án az MVM és az E.ON, amellyel a hazai állami energetikai társaság stratégiai jelentőséggel bíró, a lakossági ügyfelek közvetlen ellátását biztosító infrastruktúrában erősíti iparági pozícióját. A nemzeti vagyon értékét növelő tranzakciók hozzájárulnak az MVM portfóliójának optimalizálásához, illetve támogatják a vállalatcsoport hosszú távú stratégiáját.

Komplex keretmegállapodást kötött 2019. október 3-án az MVM Zrt. és az E.ON Beteiligungen GmbH, az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosa, amelynek értelmében a két vállalat között 2021-ig több tranzakció is megvalósul.

A felek között létrejött megállapodás alapján az MVM Zrt. megveszi az ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t, 50 százalékos tulajdoni hányadot szerez a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft.-ben, valamint 25 százalékos részesedést vásárol az E.ON Hungária Zrt.-ben. A tranzakciók részeként az MVM Zrt.-nek szándékában áll eladni az ELMŰ Nyrt.-ben és az ÉMÁSZ Nyrt.-ben lévő kisebbségi részesedését az E.ON-nak.

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. megvásárlásával tovább erősödik az MVM Csoport lakossági ellátáshoz kapcsolódó, stratégiailag fontos eszközállománya. Az E.ON Hungária Zrt. 25 százalékos részesedésének megvásárlása fontos mérföldkő az MVM számára, amely további szinergiákat hozhat mindkét energetikai társaságnak. A megállapodás összhangban van az MVM Csoport stratégiai céljaival, és kiterjed a romániai energiapiacon való együttműködési lehetőségek feltérképezésére is.

„A tegnapi napon a hazai energiapiac történetének egyik legkomplexebb ügyletét valósítottuk meg az E.ON-nal közösen. Az elmúlt időszakban kollégáimmal azon dolgoztunk, hogy a magyar energetikai szektor pozícióját tovább erősítsük, függetlenségét növeljük és ezzel együtt a nemzetgazdaság számára olyan iparági előnyöket teremtsünk, amely lehetőséget teremt a lakossági szolgáltatások minőségének javításához, stratégiai céljaink maradéktalan eléréséhez” – nyilatkozta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.