Az MVM Csoport megvásárolja a cseh innogy-t, Csehország vezető energiakereskedőjét


2020. július 10-én megállapodást írt alá az MVM és az E.ON, amelynek értelmében az MVM megvásárolja az innogy Česká republika 100 százalékos tulajdoni részesedését. A tranzakció egy igazi mérföldkőnek számít az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiájában, ugyanakkor erős hátteret és folytonosságot biztosít a cseh innogy és ügyfelei számára.

Az innogy Česká republika (iCR) Csehország első számú földgázkereskedője, illetve egyre erősebb jelenléttel bír a villamos energia piacán is. Összesen több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki nap mint nap. A tranzakció magában foglalja az innogy kapcsolt energiatermelési eszközeit, valamint a nagykereskedelmi és e-mobilitási portfólióját is. Az akvizíició teljes mértékben illeszkedik az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiájához, hogy a nemzeti energetikai holding a közép-kelet-európai régió vezető energetikai szereplőjévé váljon. Az iCR üzleti tevékenysége szintén igazodik az MVM Csoportéhoz, mivel többek között a digitalizációra és az ügyfeleknek nyújtott értékteremtésre épül.

„Kimondottan büszkék vagyunk arra, hogy az MVM lett a cseh innogy új tulajdonosa. Örülünk, hogy ezzel a mérföldkőnek számító tranzakcióval energiaszolgáltatóként léphetünk be az igazán izgalmasnak számító cseh piacra. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az iCR ügyfelei iránt, akik továbbra is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokra számíthatnak. Úgy gondoljuk, hogy ez a tranzakció tovább növeli a versenyt a cseh piacon, amivel végső soron jól fognak járni a cseh ügyfelek. Az iCR-rel egy igazi érték került most az MVM Csoport portfóliójába, amit meg fogunk becsülni, ugyanakkor azon fogunk dolgozni a cég vezetésével, hogy tovább erősítsük az iCR piaci pozícióját” – mondta Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.

„Várjuk az együttműködést az MVM-mel, hogy közösen fejlesszük tovább ügyfeleinknek nyújtott termékeinket és szolgáltatásainkat. Biztosítani szeretném minden ügyfelünket és partnerünket, hogy továbbra is megbízható partnereik leszünk, és fenntartjuk az eddig jól kialakult kapcsolatokat és a magas szintű szolgáltatásokat” – mondta Tomáš Varcop, a innogy Česká republika vezérigazgatója.

Az ügylethez – ami várhatóan az év vége előtt lezárulhat – az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges, mivel az iCR eladása az E.ON és az RWE közötti szélesebb, több európai országot érintő tranzakcióhoz kapcsolódik.