Az MVM megvásárolta Csehország egyik legnagyobb energiakereskedőjét


Az Európai Bizottság jóváhagyását követően lezárult az a tranzakció, amelynek révén az MVM Zrt. megvásárolta az innogy Česká republika a.s. 100 százalékos tulajdoni részesedését. A mostantól az MVM Csoporthoz tartozó energiacég több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet lát el energiával.

Valódi mérföldkőhöz érkezett az MVM regionális terjeszkedési stratégiájában. A mai napon lezárt tranzakcióval az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonába került az innogy Česká republika a.s., Csehország első számú földgázkereskedője, amelynek jelenléte egyre erősebb a villamosenergia-kereskedelem piacán is. A cseh vállalat több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet lát el energiával. A tranzakció magában foglalja az innogy Česká republika kapcsolt energiatermelési eszközeit, valamint nagykereskedelmi és e-mobilitási portfólióját is.

„A mai nappal stratégiai jelentőségű eredményt értünk el az MVM regionális terjeszkedésében. A cseh piac egyik kiemelkedő szereplőjének tulajdonosaként az MVM tovább erősíti pozícióját a közép-kelet-európai energiapiacon, illetve erős hátteret és folytonosságot biztosít a cseh innogy és ügyfelei számára, akik továbbra is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokra számíthatnak. A cég vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy feltérképezzünk és kiaknázzunk olyan új szinergiákat, amelynek köszönhetően egyrészt tovább tudjuk fejleszteni az innogy-t Csehországban, másrészt támogatjuk az MVM egyre meghatározóbb szerepét a régióban. Örömmel és izgatottan várom a cseh kollégáinkkal való közös munkát, akiket ezúton is tisztelettel köszöntök az MVM családban” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az MVM-mel közösen termékeinket és szolgáltatásainkat is képesek leszünk továbbfejleszteni, hogy még magasabb szinten nyújthassuk ezeket ügyfeleinknek, tovább erősíthessük piaci pozíciónkat. Az MVM mindehhez stabil hátteret és új lehetőségeket biztosít. Az MVM révén új tevékenységekkel bővülhet üzleti portfóliónk, többek között a villamosenergia-termelés, az európai nagykereskedelmi piacok, földgáztárolás vagy akár az LNG területén” – hangsúlyozta Tomáš Varcop, az innogy Česká republika a.s vezérigazgatója.

A felek 2020. július 10-én írtak alá adásvételi megállapodást az ügyletről, melyet az Európai Bizottság jóváhagyása után zártak le. A cseh innogy ügyfelei számára semmilyen szerződéses módosulást nem jelent a tulajdonosváltás, az MVM tulajdonosként a vállalat korábbi menedzsmentjével folytatja a közös munkát.