Elindult a felkészülés a téli zavartalan földgázellátás érdekében


Az MVM Csoport megkezdte a felkészülést Magyarország téli zavartalan földgázellátása érdekében. A nemzeti energetikai társaságcsoport tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. 1,2 millió m3/nap kapacitással elindította a betárolást a Zsanai Földalatti Gáztárolóban. A készletezési stratégia alapján a földalatti gáztároló létesítményekbe történő betárolás évente április és október között történik, az ezalatt betárolt földgázt a téli időszakban tárolják ki a hőmérsékleti viszonyok alakulásának megfelelően.

A téli csúcsigények kielégítésében, az ellátásbiztonság megteremtésében és fenntartásában a földalatti gáztárolók szerepe meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázellátásnak nagyobb része gáztárolókból származik.

A 2014/2015-ös téli átlag hőmérséklet a 2013/2014-es átlaghoz hasonló volt, az elmúlt tél is enyhének bizonyult. Az országos fogyasztás napi értéke 40 millió m3 körül változott. A napi országos fogyasztásból átlagosan 30%-ot tett ki az import, a tárolók a napi fogyasztás közel 60%-át biztosították, a maradék igényt pedig a hazai termelés fedezte.

Az előző fűtési szezon kezdetén a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje elérte a 69%-ot, azokban összesen 4,368 milliárd köbméter földgáz volt, amely mintegy 1,4 milliárd köbméterrel volt több a 2013-as legmagasabb töltöttségi szintnél.

Az MVM Csoport maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és ipari fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében. A tárolók műszaki színvonala kiváló, ennek megtartása érdekében folyamatos fejlesztéseket végeznek mind a 4 földalatti gáztároló üzemen.