Huszonegy naperőművet épített az MVM a Tiszántúlon


Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. Összesen 21 napelemparkot épített az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A Társaság a beruházás megvalósításához 35%-os mértékű, 2,1 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját az MVM Csoport. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 21 darab, 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épített az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.2-17-2017-00001 számú projektje keretében. A fejlesztések az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén a következő településeken valósultak meg: Fehérgyarmat, Fényeslitke, Gyomaendrőd, Kétpó, Kisújszállás, Kisvárda, Körösújfalu, Mátészalka, Nagyhalász, Nyíradony, Nyírbogát, Püspökladány, Szajol, Szolnok, Tarpa és Tiszakécske.

A naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik, valamint hozzájárul a KEOP-ban megfogalmazott célok teljesüléséhez – mint a villamosenergia-termelésben a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

„Az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 47 496,60 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 12 871,58 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 12,4 MWp, névleges teljesítőképessége 10,5 MW” – hangsúlyozta Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 GWh áramot termelnek, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.