Huszonhárom naperőművet épített az MVM Közép- és Észak-Magyarországon


Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (ELMŰ-ÉMÁSZ) területén huszonhárom napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság országosan, hét projekt keretében 110 naperőművet hozott létre, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját az MVM Csoport. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 23 darab, 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épített az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.2-17-2017-00002 számú projektje keretében. A fejlesztések az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (ELMŰ-ÉMÁSZ) területén a következő településeken valósultak meg: Bátonyterenye, Bercel, Cigánd, Dány, Galgaguta, Heréd, Jászapáti, Kakucs, Kisköre, Mezőkövesd, Parasznya, Ráckeve, Rózsaszentmárton, Sajóvámos, Sülysáp, Taktaharkány, Tápiószecső, Törökbálint és Vácrátót.

A naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik, valamint hozzájárul a KEOP-ban megfogalmazott célok teljesüléséhez, mint a villamosenergia-termelésben a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

„Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (ELMŰ-ÉMÁSZ) területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 51 104,42 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 13 849,30 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 13,6 MWp, névleges teljesítőképessége 11,5 MW” – hangsúlyozta Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője a projekt záró ünnepségen.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.