Segítség a járványhelyzetben: kórházak villamos rendszerét vizsgálta át az MVM XPert Zrt.


A koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló 73 hazai kórház villamosenergia-rendszerét vizsgálta át az MVM XPert Zrt., az MVM Energetika Zrt. leányvállalata.

Olyan pandémiás helyzetben, mint a jelenlegi, a lélegeztető gépek és egyéb életmentő berendezések túlterhelhetik az adott kórház villamos hálózatát, a megnövekedett fogyasztás egyéb váratlan meghibásodásokhoz is vezethet.

A mintegy 600 embert foglalkoztató MVM-tagvállalat – amelynek fő tevékenysége nagyfeszültségű távvezetékek és transzformátor alállomások létesítése, karbantartása, illetve felújítása – felajánlotta, hogy felméri a villamosenergia-rendszer alapelemeit a koronavírusos betegek ellátásában aktív szerepet vállaló egészségügyi intézményekben, amennyiben azok erre igényt tartanak. A vizsgálat kiterjedt a villamos betáplálások, a főelosztók, az egyes alelosztók, a szünetmentes áramforrások műszaki állapotára. A helyszíni szemle és konzultáció során nyert információk alapján történt meg a villamosenergia-ellátás kiértékelése független szakértői szemmel.

Az egészségügyi létesítmények villamos rendszere speciális terület saját szabványokkal. Az MVM XPert Zrt. 2020. december 1. és 2021. január 15. között 73 hazai egészségügyi intézményben végezte el a villamosenergia-rendszer alapelemeinek vizsgálatát. A projektben az Alállomási Divízió mintegy 30 munkatársa vett részt. A szakemberek a kórházak villamos hálózatainak a szinti elosztókig terjedő részét vizsgálták, a kórtermi területeket a betegellátás elsődlegessége miatt nem. Megállapításaikat a megismert dokumentációk, az átadott információk és a helyszíni felmérés alapján tették meg. A projektben résztvevő munkatársak eltérő üzemeltetési gyakorlatokkal találkoztak az intézményekben, a műszaki állapotok és a lehetőségek nagymértékben különböztek a vizsgált helyszíneken. Értékeléseiket, javaslataikat ehhez mérten, az egyes intézmények sajátosságait szem előtt tartva ajánlották figyelembe venni, ugyanakkor általános ajánlásokat is megfogalmaztak.

A társaság büszke arra, hogy szaktudásával és tevékenységével nap mint nap kiemelkedő részt vállal a hazai villamosenergia-rendszer működtetésében, valamint arra is, hogy ezzel a különleges felajánlással hozzájárulhatott a járványhelyzetben hónapok óta megfeszített és áldozatos munkát végző kórházak biztonságos működéséhez, a zavartalan betegellátáshoz és a vírus elleni küzdelemhez.