Százmillió eurós nemzetközi hitelmegállapodást kötött az MVM Zrt.


Százmillió euró, mai árfolyamon több mint harmincmilliárd forint keretösszegű, hosszú lejáratú hitelszerződést kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az Európai Beruházási Bank. A forrásból az MVM Csoport a MAVIR ZRt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozza.

Újabb állomásához érkezett az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közötti együttműködés. Az MVM Zrt. 2018. október 4-én új, 100 millió euró keretösszegű beruházási hitelmegállapodást írt alá a hitelintézettel. A mostani az első olyan finanszírozási tranzakció, amely az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által garantált forrásból valósul meg a hazai vállalati szektorban.

„Örömünkre szolgál, hogy az első EFSI vállalati hitelmegállapodást Magyarországon az MVM Zrt.-vel köthetjük meg a Juncker-terv égisze alatt, amely sikeresen új alapokra helyezte az Európai Unió befektetési aktivitásait. Olyan nagyszabású projekteket támogatunk, amelyek fejlesztik a magyar, illetve az európai energetikai rendszer biztonságát, megbízhatóságát és hatékonyságát” – mondta Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

„Az EIB-vel kötött hitelszerződés bizonyítja, hogy az Európai Unió egyik legjelentősebb pénzügyi intézménye részéről maximális a bizalom az MVM Csoport iránt, továbbá, hogy az MVM Csoport regionális szinten is meghatározó energetikai szereplő. A források lehetővé teszik a magyarországi és régiós energetikai infrastruktúra legfontosabb elemeinek fejlesztését és bővítését, amelyek nyomán tovább javul a magyarországi átviteli rendszer biztonsága és megbízhatósága” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MVM Zrt.-vel aláírt hitelmegállapodás célja, hogy az MVM Csoport leányvállalataként működő MAVIR ZRt., 2018–2022-es megvalósítási időszakra vonatkozó átviteli hálózati beruházásait finanszírozza. A célzott finanszírozással az Európai Beruházási Bank 15 éves forrást biztosít az MVM Csoport számára. A finanszírozott projektek között szerepel a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése, alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása. A megvalósuló beruházásokkal a termelésben, fogyasztásban és az eszközökben bekövetkező változások mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos, megbízható működése, az ellátásbiztonság európai szintjének fenntartása. A fejlesztések ezen kívül pozitív hatással lesznek a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.