Tizenkilenc naperőművet épített az MVM Dél-Kelet-Magyarországon


Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Dél-Kelet-Magyarországon 19 napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság hét projekt keretében országosan 110 naperőművet hozott létre, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját az MVM Csoport. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 19 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épített az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.2-17-2017-00004 számú projektje keretében. A fejlesztések az NKM Áramhálózati Kft. területén a következő településeken valósultak meg: Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kecskemét (4 db különálló erőmű), Kiskunhalas, Kötegyán, Jánoshalma, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár, Árpádhalom, Békéscsaba, Kiskunfélegyháza és Újkígyós térségében.

A naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárulnak. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik. 

„Az NKM Áramhálózati Kft. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 43 984,73 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 11 919,86 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 11,2 MWp, névleges teljesítőképessége 9,5 MWe” – hangsúlyozta Bilinszky Péter az MVM Zöld Generáció Kft. programvezetője a projekt záró ünnepségen. 

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.