Új vegyesvállalatot alapított az MVM és a Rusatom Service


European Power Services Zrt. néven új vegyesvállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. A vállalat elsősorban erőművi rendszerek és berendezések biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatásokat nyújt hazai és más európai piacokon.

 

Az MVM Zrt. és a Rusatom Service ez irányú lehetséges együttműködéséről 2018 októberében kezdődtek tárgyalások, majd a felek 2019. április 15-én egy vegyesvállalat alapítását célzó befektetői szándéknyilatkozatot írtak alá. Az MVM Zrt. és a RAS között a részvényesi megállapodás és a European Power Services Zrt. (EPS) alapszabálya 2020. május 11-én aláírásra került, a cégbíróság pedig a 2020. június 16-án bejegyezte a társaságot.

 

Az EPS üzleti tevékenysége többek között kiterjed az erőművi rendszerek, szerkezetek, alkatrészek biztonságának és hatékonyságának javítására, azok üzemeltetésének támogatására, illetve karbantartására és korszerűsítésére. A társaság továbbá speciális szakemberek képzésével, üzembe helyezési és leszerelési tevékenységekkel, illetve berendezések, szerszámok, pótalkatrészek, fogyóeszközök beszerzésével és szállításával foglalkozik.

 

A EPS működtetése mindkét fél számára előnyökkel jár. Elsősorban az MVM XPert Zrt., az MVM Titán Zrt., az MVM Nukleáris Karbantartó Zrt. és az MVM ERBE Zrt., valamint a Rusatom Service, és más, a Rosatom holdinghoz tartozó tagvállalatok kapacitásainak bázisán kezdődik el a munka, mely kiterjed a Paks I. blokkok karbantartására, teljesítmény növelésére. Ezeken kívül a felek jelentős lehetőségeket látnak a magyar és a környező (elsősorban a cseh, szlovák, ukrán és balkáni) piacokon való későbbi együttműködésekben is.