Szponzoráció, támogatás, adományozás

Az MVM Csoport felelős üzleti magatartást tanúsítva elkötelezett abban, hogy gazdasági súlyának megfelelően szerepet vállaljon az ország, a magyarság és az európai értékek támogatása, segítése területén.


A társadalmi felelősségvállalás programot mind a vállalatvezetés, mind pedig az MVM munkatársai közös értéknek tekintik.


A fentiek szellemében az MVM támogatási politikájának fókuszában az alábbi területek állnak:


Az egyetemes és hazai kulturális értékek támogatása, amelyen belül a képzőművészet és a zeneművészet kiemelt figyelmet élvez.


Művészet / MVM Classic&Club, Cziffra György Fesztivál, Junior Prima, Szépművészeti Múzeum


A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel. Az első alkalmakon Baráti Kristóf, Balázs János, Bogányi Gergely, az Anima Musicae Kamarazenekar, illetve Tóth Vera, Csík János, valamint Pál István „Szalonna” és Bandája lép színpadra. Névadó szponzorként támogatja az MVM a 2024 nyarán induló MVM Classic&Club koncertsorozatot, melynek művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész. A sorozat klasszikus zenei hangversenyek mellett jazz, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál az igényes zeneművészet szerelmeseinek. További információk és jegyvásárlás: mvmclassicclub.hu 


A komolyzene mellett műfaji és előadói sokszínűségével tűnik ki a Cziffra György Fesztivál a hazai kulturális élet zenei palettáján. Balázs János Kossuth- és Liszt- díjas kiváló művészünk mellett színészek, képzőművészek, kreatív alkotók és népszerű előadók nyújtanak évről-évre változatos és igényes szórakozást a fesztivál résztvevőinek.


Az MVM Zrt. támogatásával minden évben 10 fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában. Az elmúlt 16 év során már 160 kimagaslóan tehetséges fiatal zeneművész vehette át az elismerést és az ezzel járó anyagi támogatást. Az MVM kiemelt fontosságúnak tartja, hogy támogassa azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel, elhivatottságukkal tovább gazdagítják az ország nemzeti kultúráját. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriát a 2023-as évtől oly módon kiterjesztettük, hogy az eddig főként klasszikus zenei Junior Prima Díj – a Prima- és Prima Primissima-díjhoz hasonlóan – ezentúl a zeneművészet szélesebb palettáját lefedhesse. Ezt a célt szolgálja a megújult zsűri, valamint a jelöltek és a díjazottak zenei sokszínűsége is. További információk: mvmjuniorprima.hu


A Szépművészeti Múzeummal karöltve valósul meg hosszú évek óta az az eseménysorozat, mely a „Múzeum +” színes programjaival indul, a nyári hónapokban – a Magyar Nemzeti Galériát is bevonva – folytatódik a hangulatos Borszerdák rendezvényeivel, s végül – az év utolsó harmadában – egy nagy kiállítással zárul, 2022-ben az El Greco, 2023-ban pedig a Renoir tárlattal.


Az Opera nézőtere az ifjúságot invitálja az MVM OperaKaland és MVM Pikoló Programjaival. Olyan kiváló előadásokat visznek színre mint például a „Don Quijote”, az „István, a király”, „A hattyúk tava” vagy „A csengő”. Szinte lehetetlen választani a bőséges választékból. Az MVM örömmel támogatja ezeknek a kiváló előadásoknak a megvalósulását. Az említett diákelőadásokat az ország minden szegletéből érkező látogatók elérhetik, jelképes összegért vásárolhatnak belépőjegyeket; így tehát nemcsak a fővárosi, hanem országos lefedettséggel bír a program. Célkitűzése, hogy az opera és balett műfaját a fiatal generáció is megismerje, megszeresse.


                               


                           

A tudásalapú társadalom előmozdításának támogatása, kiemelten az oktatási és tudományos tevékenységek, a felnövekvő generáció és tehetségek kinevelése érdekében.

Oktatás, tudomány / Intenational Case Competition


A felnövekvő generáció és tehetségek kinevelését szolgálta a közelmúltban megvalósult „Intenational Case Competition” esettanulmány versenyének szponzorációja. A meghívásos nemzetközi megmérettetés a Budapesti Corvinus Egyetem és a Case Solvers szervezésében valósult meg, melyen a legkiválóbb és versenyre elszánt nemzetközi egyetemek csapatai indultak; Kanadától, Európán keresztül egészen Kínáig. A kihívás teljesítésén – egy hónap kutató munkája és felkészülés után – 24 órán keresztül dolgoztak a team-ek. A közös munka során megismerték a vállalatcsoport jelenlegi működését és főbb stratégiai irányvonalait; majd prezentációk keretében ismertették versenymunkájukat. Az MVM Csoport képviselői és vezetői zsűritagként vettek részt a fiatal tehetségek kibontakozásának színpadán.


A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból alakult ambiciózus csapat, a Solar Boat Team szintén hosszú évek óta élvezheti az MVM támogatását.  Céljuk egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású versenyhajó tervezése, építése és folyamatos fejlesztése; valamint a hajó versenyeztetése itthon és nemzetközi helyszíneken, bemutatása szakmai fórumokon. A csapat évről-évre megmutatja magát, legutóbbi versenyeredményüket 2023. augusztusában Balatonalmádiban érték el, az első magyarországi Balaton Solar Boat Challenge-en vettek részt, kimagasló sikerrel.  A verseny során sikerült az eddigi legnagyobb távolságot megtennie hajójuknak, ami 40 kilométert jelentett. A verseny hetében pedig összesen közel 100 km-t tettek meg tiszta napenergiával hajtva. A versenyzők büszkén számoltak be arról, hogy a hajó a teljes verseny alatt megbízhatóan működött, és az előző évi fejlesztéseknek köszönhetően teljesítményüket is számottevően növelni tudták; riportjuk szerint a korábbihoz képest 50-60%-kal erősebb lett a hajtás.

Több évre tekint vissza együttműködésünk a Magyar Fizikushallgatók Egyesületével is, „TISK” elnevezésű programjuk megvalósítását több alkalommal támogatta a vállalatcsoport. 


                           


                           

A verseny- és tömegsportok, a nemzeti jelentőségű sportesemények; továbbá az élsportok mellett az utánpótlásnevelés egyenrangú és elkötelezett támogatása.

Sport / 360 fokos sportági reprezentáció


A sport területén különösen szerteágazó a vállalatcsoport CSR tevékenysége.


Több éves együttműködés keretében támogatja a Ferencvárosi Tornaklub szakosztályainak működését, elkötelezetten segíti a sportklubot a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a kajak-kenu, a vívás és sok további sportág területén. Az elmúlt években megszületett kiváló eredmények nemcsak a klub, hanem a magyar sport életében is mérföldkövet jelentenek.


A verseny- és tömegsportokban megkülönböztetett figyelmet élvez az MVM-nél az utánpótlásnevelés. 2021-ben a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia nyert támogatást. Az Akadémián több mint 600 gyermek kosárlabdázik, a szervezet 22 csapattal és 16 előkészítő, illetve Kosárpalánta csoporttal működik, országosan a legkiválóbb szakami munkát végző egyesületek egyike. A Csoport másik büszkesége ezen a területen az MVM-OSE Lions. A 2021 őszén indult névadó szponzori együttműködés Komárom-Esztergom megye vezető kosárlabda egyesületének fenntartható jövőjét és folyamatos fejlődését biztosítja.


Érdi Mári vitorlázónk, Magyarország legsikeresebb női versenyvitorlázója szintén az MVM logóját tűzte vitorlájára. A kiváló sportolónő megnyerte a 2023-as Világbajnokságot és első nemzetként kvalifikálta hazánkat a 2024-es Párizsi Olimpiára.


Programjaink palettáját tovább színesíti a Magyar Úszó Szövetség, az Atlétikai Diákolimpia, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség támogatása, s még hosszan folytatható lenne az a rengeteg inspiráló együttműködés, verseny és élsportolói tevékenység, amelyek mellett ott áll az MVM.                           


                           

A karitatív tevékenységek területén a legfőbb cél a gyógyítás, a hátrányos helyzetűek és a fogyatékkal élők támogatása, valamint a nehéz körülmények között élők életminőségének javítása.

Karitatív tevékenységek / Élménynap


A legmotiválóbb és legszélesebb karitatív tevékenységi kört felölelő támogatások egyike az Élménynap elnevezésű programhoz kapcsolódik, melyet 2011 óta minden évben megszervez a vállalatcsoport. Az MVM munkatársai személyes, önkéntes munkájukkal is hozzájárulnak létrejöttéhez. A programhoz kapcsolódó Élménynap rendezvény célja, hogy felejthetetlen élményt szerezzen a tartósan beteg, értelmi fogyatékos, mozgáskorlátozott, illetve hátrányos helyzetű, egészséges gyermekeknek. A rendezvény mellett évről-évre kb. 20 szervezet részesül támogatásban, köztük a legjelentősebb gyermekgyógyászati intézmények alapítványai és a gyermekek egészségéért tevékenykedő legkiválóbb szakmai munkát végző szervezetek, olyan változatos tevékenységekkel, mint a korai fejlesztés, a lovasterápia vagy a betegségből lábadozók „őrangyal szolgálata”, aki álmaikat teljesíti.


A fent említett program mellett számtalan egyéni támogatás, adomány is karitatív célokat szolgál, melyek országosan segítik a rászorulókat. Az MVM több alkalommal segített állami gondozásban vagy nevelőszülőknél élő gyermekeket; nagybeteg gyermekek kívánságait teljesítette ezáltal elősegítve gyógyulásukat; s még hosszan folytatható volna a megvalósult támogatások sora.


                            


                           

A társaságcsoport elkötelezett a fenntartható energiapolitika mellett, piacvezető szerepre törekszik a megújuló energiatermelésben, így elhivatottan áll a környezetvédelmet szolgáló és innovatív kezdeményezések mellé.

Környezetvédelem / TEDxDanubia Countdown


Az MVM szakmai támogatásával valósult meg a TEDx Danubia Countdown program 2021-ben, melynek fókuszában a klímaváltozás megfékezése, a közösségi összefogás, a fiatal generációk környezettudatos nevelése és a jövőtervezés állt. Két pillére az „Action Circles” és a „Future Design” programelemek voltak. Az „Action Circles” a közösségi összefogásért jött létre, aktívan bevonta a résztvevő fiatalokat a fenntartható fejlődést célzó és a klímaváltozás megfékezését támogató aktivitásokba. A „Future Design” jövőtervező program pedig a klímaszorongás ellen lépett fel, mely az egyik leggyorsabban terjedő járvány a fiatalok körében. A program gyerekeket vont be a jövőről való gondolkodás és problémamegoldás folyamatába; és eszközt, módszertant, segítséget adott nekik az úton, hogy együtt egy fenntartható és élhető világot építsünk. Nemzetközi hírt szerzett az aktivitásnak a „SCI-FI jövőtervező program fiataloknak" programelem díjazása, ugyanis elnyerte 2021-ben az ExO Awards Open kategóriájának második helyezését. Ez az első alkalom, hogy magyar győzelem született ezen a nagynevű, nemzetközi versenyen.


Az MVM szponzorációjával nyitotta meg kapuit 2023-ban is a IV. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás. A tematikák között szerepelt az energiastratégia; a környezetvédelem, energetika, körforgásos gazdaság és mobilizáció témacsokor; és természetesen a hidrogén tárgyköre is terítékre került. A rendezvényen az iparágaihoz kapcsolódó vállalatok, szakmai szervezetek és intézmények, oktatási intézmények, önkormányzati szereplők, kormányzati szereplők és háttérintézményeik, pályaorientációs programokon résztvevő diákok és felsőoktatásban tanuló hallgatók egyaránt részt vettek.


                            


                            

Mátra Energia Térségfejlesztési Alapítvány

A Mátra Energia Térségfejlesztési Alapítványt az MVM Energetika Zrt. és az MVM Mátra Energia Zrt., mint Alapítók hozták létre.


A szervezet Alapító Okiratban meghatározott célja, hogy anyagi segítséget nyújtson az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, a közigazgatási területükön működő intézmények, továbbá a főtevékenységük szerint az építő-, a gép- és a villamosipari, illetve a kommunális területen dolgozó gazdálkodó szervezetek által a térségfejlesztést, az életminőség emelését, a munkahelyteremtést, a fiatal korosztály képzését célzó fejlesztések megvalósítására.


A célok megvalósításában az MVM Mátra Energia Zrt. vonzáskörzetében lévő települések Abasár, Bükkábrány, Detk, Domoszló, Halmajugra, Markaz, Mátrafüred (Gyöngyös), Pálosvörösmart, Vécs és Visonta vesznek részt.


2022. októberében indítottuk el a „Térségfejlesztés, az életminőség javítása 2022” című pályázati felhívásunkat. A kedvezményezettekkel 2022.12.19 napon ünnepélyes keretek között került sor a Támogatási Szerződések megkötésére az MVM Mátra Energia Zrt. hivatalos helyiségében.
A pályázat lehetőséget biztosított az érintett önkormányzatoknak energetikai korszerűsítések végrehajtására, de megvalósult a pályázatnak köszönhetően fásítási program is.


A Mátra Energia Térségfejlesztési Alapítvány kiemelt feladatának tekinti a helyi közösségek és a lokáció támogatását, mely cél mentén támogatta a fejlesztési elképzeléséket és tervezi a jövőbeli működését is.


MVM Paksi Atomerőmű

Az MVM Csoport az energia szektor meghatározó szereplőjeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tágabb és szűkebb környezetének egyaránt támogatást nyújtson a számára fontos ügyekben. Az vállalatcsoport tagjaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a tudomány, a kultúra és a sport mellett a helyi közösségek felé irányuló CSR-tevékenységgel igyekszik ezt elérni.


Az MVM Csoport Magyarország második legnagyobb vállalatcsoportjaként kiemelten fontosnak tartja a helyi közösségek segítését. Ennek érdekében a Paksi Atomerőmű mint a térség legnagyobb foglalkoztatója a helyi kezdeményezések támogatásával, felkarolásával, szponzorálásával erősíti a paksi és a Paks környéki lakosságot. Nagy rendezvényekkel – mint a Majális, a Gyereknap, az Atomfutás vagy az évente két térségbeli települést vendégül látó Nyílt Nap – is igyekszik a munkatársak és a lakosság szabadidős tevékenységeit színesíteni, közelebb hozni az atomerőművet az emberekhez. Paks városában rendezett események (pl. Gastroblues Fesztivál, Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál és Tehetségkutató) megszervezéséhez az atomerőmű támogatása nagy segítséget jelent.


A vállalatcsoport kiemelt támogatási területe a helyi közösségek segítése; a városi, városkörnyéki és vidéki területek közötti kedvező gazdasági, társadalmi és környezeti kapcsolatok támogatása. Kiváló példa erre, hogy a Paksi Atomerőmű a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványon (JETA) keresztül már hosszú évek óta, a 2011-es megalakulásától támogatja a térségben megvalósuló fejlesztéseket, amellyel közvetve újabb és újabb fejlesztéseket generál, ezzel is elősegítve a lakosság komfortérzetét. Továbbá a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) és a Paksi Atomerőmű közötti szoros együttműködés keretében a TEIT tizenhat településének juttatott támogatást, amellyel szintén a térségbeli lakosság jóllétét szolgálják.


Az MVM Csoportban sok éves hagyománya van sport támogatásának legyen szó kisebb sportegyesületek vagy nagyobb klubok felkarolásáról. Kezdetben az atomerőmű építésén dolgozó munkások sportjának megszervezésére alakult az Atomerőmű Sportegyesület, ám időközben nyitott a versenysport felé is, és vált egy mindenki számára elérhető, közösségformáló egységgé a piros-kék klub. Rengeteg mozgásforma közül választhatnak az egyesületet felkeresők, és a versenysport – kajak-kenu, judo, kosárlabda, sakk – segítségével az ország és a világ is megismerkedhet a Paksi Atomerőmű sportegyesületével.

A térségben (pl. SporTolna triatlonfesztivál, Vitál Sport és Szabadidő Egyesület) és távolabb (pl. Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség- Universiade, BEAC-Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, ELTE TTK futóverseny) rendezett sportesemények és sportegyesületek (Kosárlabda Sport Club Szekszárd, Dunaújvárosi Központi Sportegyesület) szponzorálásával a mozgás népszerűsítése, és ezáltal egy egészségesebb, teljesebb életet élő társadalom a cél.


Az MVM szívesen elkötelezi magát az iskolai programok, oktatás, és a kutatás-fejlesztés mellett, hiszen ezzel a jövőbe fektet. A tudomány, az innováció és az atomerőmű kéz a kézben járnak, az Atomerőmű ezért tartja fontosnak egyetemek (pl. Budapesti Gazdasági Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem), szakkollégiumok, valamint társaságok (pl. Végzett Pécsi Közgazdász Szakkollégisták, Neumann János Számítógéptudományi Társaság, Országos Szakkollégiumi Találkozó), tudományos konferenciák (pl. Roncsolásmentes Anyagvizsgáló Konferencia) segítését, illetve az Atomenergetikai Múzeumban folytatott edukációval, kihelyezett fizikaórákkal a tudomány iránti lelkesedést igyekeznek fenntartani és segíteni a fiatalok ezirányú érdeklődésének megőrzését.


A META által 2022-ben támogatott projektek ünnepélyes szerződéskötése


Amennyiben Ön is szeretné az MVM támogatását kérni, kattintson az alábbi hivatkozásra, és töltse fel kérelmét, tegye meg együttműködési javaslatát:


tamogatas.mvm.hu


Az MVM Csoport a hozzá beérkező együttműködési kérelmeket, ajánlatokat átfogóan kezeli, ezért egy kérelmet elegendő egy tagvállalathoz benyújtani.


A beérkezett kérelmek köréből – gondos elbírálást követően – a célokkal összhangban lévő programokat választják ki, tehát nem minden egyes kérelem nyer támogatást.


A vállalatcsoport várja tehát a legkiválóbb programokat és együttműködési javaslatokat.


***


Kövesse az MVM Csoport Facebook oldalát is, ahol értesülhet a legfrissebb CSR hírekről!