Termelés

Az MVM Csoport energiatermelő tagvállalatai meghatározó, szilárd pillérként támogatják a tulajdonosi és stratégiai elvárások teljesítését (nukleáris kapacitás fenntartása, dinamikus megújuló kapacitásnövelés, rugalmas, tiszta menetrendtartó portfólió, regionális növekedés), és jelentős mértékben járulnak hozzá a vállalatcsoport eredményességéhez a stabil és megbízható villamosenergia-termelés biztosításával. Az MVM Csoport nukleáris és fosszilis erőműveit, valamint a megújuló erőműveit (kiemelve a 10 MW-nál nagyobbak) az alábbi ábra foglalja össze (2022 év végi állapot).


MVM Csoport, energiatermelés, megújuló energia, erőművek, atomenergia, szélenergia, napenergia, vízenergia


Az MVM Csoport termelőegységei 2022-ben összesen közel 20,0 TWh villamos energiát termeltek, mellyel az országos erőművi termelés (33,61 TWh, forrás: MAVIR ZRt.) 59,5%-át adták. 2022-ben az ország bruttó villamosenergia igénye 45,76 TWh volt, tehát az MVM Csoport termelése a teljes igény 44%-át adta. (forrás: MAVIR ZRt.) Az MVM Csoport által termelt mennyiségnek ~79%-át, 15,81 TWh-t az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ~14,5%-át, azaz mintegy 2,9 TWh-t, a Mátrai Erőmű Zrt. lignittüzelésű blokkjai termeltek meg. A paksi atomerőmű termelése a hazai bruttó igények 34,55%-áért volt felelős 2022-ben. (forrás: MAVIR ZRt.) Az MVM Csoport megújuló alapon előállított villamos energia év végére ~941 GWh volt, mely a teljes megtermelt mennyiség ~4,7%-a csoportszinten. Fejlesztéseinknek és a stratégiai akciók sikeres implementálásának köszönhetően az MVM Csoport villamosenergia-termelése már ~83%-ban karbonsemleges.


MVM Csoport, energiatermelés


A magyar villamosenergia-rendszer (VER) folyamatos, zavartalan működését, valamint egyensúlyának fenntartását biztosító 11 darab, rugalmas üzemű, nagy hatásfokú gázturbina 2022-ben is az elvárt rendelkezésre állással üzemelt. A fogyasztók folyamatosan rendelkezésre álló energiát igényelnek, ezért a kiszámíthatóság nagyban hozzájárul az ellátásbiztonsághoz. Így a stabilitást nyújtó alaperőművek fontossága felértékelődik, illetve a rendszert szabályozni képes gázturbinás kapacitások is kiemelten fontosak. 2022-ben elkezdtük az új kombinált ciklusú földgáztüzelésű (CCGT) erőművek tervezését, építésének előkészítését. A legmodernebb technológiával épülnek majd meg a magas hatásfokú kombinált ciklusú gázturbinás létesítményeink. A tervek szerint két darab körülbelül 500 MW-os CCGT termelő kapacitás épül majd a korábbi Tisza Erőmű telephelyén, illetve egy 500-650 MW teljesítménytartományú CCGT termelő kapacitás a Mátrai Erőműnél. Ezen gépegységek alkalmasak lesznek a földgáztüzelőanyaghoz kevert hidrogén elegy égetésére is.


Fontos célunk, hogy a nemzeti energiastratégiával és a karboncsökkentési kötelezettségekkel összhangban megújuló forrásból származó energiát is biztosítsunk. Ezért 2022-ben is jelentős elemekkel bővítettük fotovoltaikus kapacitásainkat. Az MVM Zöld Generáció Kft. jelenleg nyolc szélerőművet, több mint 160 naperőművet, és az ország két legnagyobb vízerőművét üzemelteti. Az erőművek beépített kapacitása meghaladja a 300 MW-ot. Csak tavaly tíz településen összesen 28 új naperőmű építését jelentettük be, amelyek saját forrás mellett európai uniós támogatással valósulnak meg. Emellett a MVM Zöld Generáció 28,8 MWp beépített teljesítményű napelemes erőművet épített Debrecenben, illetve szintén nagyméretű naperőműveket létesít Szegeden és Kecskeméten is. 


Az MVM Csoport távhőtermelő berendezései 2022-ben is maradéktalanul ellátták feladatukat, továbbá a kapcsoltan termelő egységek a helyi távhőszolgáltatók hőigényének kielégítése mellett a rendszerszintű szabályozás során keletkezett feladataikat is magas szakmai színvonalon teljesítették.